Bijbaan als DJ? Check onze tips!

Heb jij altijd al gedroomd van een bijbaan als DJ? Ben je naast je studie geregeld thuis te vinden achter je DJ set? In dit artikel vertel ik jou over wat een goede DJ maakt, zodat jij jouw droombaan kan realiseren!

Muziekkeuzebijbaan DJ
De keuze van de muziek bepaald ongeveer voor 80% de sfeer van de avond. Daarom is het erg belangrijk om een doordachte muziekkeuze te maken op elk moment van in set. Een verkeerd nummer kan ineens de dansvloer leegtrekken of zorgen voor teleurstellende gezichten. Maar het juiste nummer op het goede moment, kan weer een enorme impuls geven en het feest juist aanwakkeren.

Opbouw van het feest
Wanneer je als Allround DJ een lange set draait, zorg je voor de juiste opbouw van het feest. Afhankelijk van het thema begin je met toegankelijke muziek en creëer je de juiste sfeer. Je laat het publiek wennen aan jou als DJ. Als je merkt dat het publiek waardeert wat je doet en ze hebben het naar hun zin, kun je voorzichtig wat risico nemen en wat eigen muziek of muziek proberen waarvan jij denkt dat het publiek dat kan waarderen.

Inspelen op de sfeer
Als DJ heb je de taak om het publiek te vermaken. Daar is geen twijfel over mogelijk. Wanneer je een bekende DJ bent, weet je voor welke muziek de mensen komen, maar een Allround DJ heeft de taak om het publiek te observeren en daarop in te spelen met de juiste muziek, of dat nu 10 of 300 gasten zijn.
Vaak wordt er van te voren aangegeven welke stijl er moet worden gedraaid. Je kunt een hoop voorbereiden voor je DJ set, zoals het samenstellen van een playlist met nummers die je wilt gaan draaien. Op de minuut nauwkeurig is sterk af te raden, omdat je tijdens een set van langer dan 1,5 uur altijd te maken krijgt met momenten waarbij je je muziek even moet bijstellen om de juiste sfeer te creëren. Dus zorg ervoor dat je voorbereid bent op improvisatie tijdens jouw DJ set.

Techniek
Het ondergeschoven kindje bij de meeste Allround DJ’s is de techniek. De DJ kiest een nummer uit en gooit deze achter het spelende nummer aan zonder ook maar een beetje aandacht te besteden aan een vloeiende overgang of een mooie mix.
Techniek is iets wat het publiek niet opvalt, totdat het fout gaat. Zorg er daarom voor dat je overgangen zo vloeiend mogelijk doet. Als er ook geluid (en licht) gevraagd wordt, neem dan je eigen set mee of laat een bekende van je dit regelen, zodat je zeker weet dat het goede apparatuur is en alles blijft werken gedurende het feest.

Tot slot…
Het mooie van het DJ vak is dat je vaak in de weekenden (en soms op doordeweekse avonden) actief bent, dus je kan dit prima combineren met je studentenleven. Ik hoor je denken, maar hoe kan ik dan nog feesten? Nou tijdens jouw optreden! Als jij DJ wilt worden, heb je er als er het goed is plezier in om mensen te vermaken met jouw muziek. En als je het goed doet, maak je zelf het feest! Feesten terwijl jij mensen de tijd van hun leven geeft… Mooier kan je het niet hebben toch? Drink alleen niet teveel bier tijdens het draaien. 😉