Ben jij verslaafd aan je smartphone?

Nomofobie. Ooit van gehoord? Het is de angst dat je niet bereikbaar bent of je telefoon kwijtraakt. Uit een Engels onderzoek blijkt dat 66% van de ondervraagde personen aan deze angststoornis lijdt. 41% van deze mensen heeft een tweede telefoon, om de angst wat minder te maken.

Ben jij nomofoob? Ben jij …

  • … constant, zonder erbij na te denken, aan het kijken of je nieuwe mails, appjes of likes op Instagram hebt?
  • … smoesjes aan het verzinnen voor je ouders of je huisgenoten over de tijd die je besteedt aan social media?
  • … in paniek als je een keer je telefoon bent vergeten?
  • … zoveel met je telefoon bezig dat je er slechter door slaapt?

 

Misschien vind je dat allemaal wel prima. Maar als je cijfers omlaag gaan en je zelfs commentaar krijgt van je vrienden – die waarschijnlijk ook echt wel graag whatsappen en een Facebookprofiel hebben – dan wordt het misschien eens tijd om naar je smartphonegewoontes te kijken. Vijf tips om je daarbij te helpen.

 

  • Smartphone de slaapkamer uit!

 

’s Ochtends meteen checken of er ’s nachts nog berichtjes zijn binnengekomen en of er nog iets spannends is gebeurd in de wereld. ’s Avonds tot veel te laat wakker zijn omdat je vrienden nog uitgebreid zitten te praten in de groepsapp. Niet bepaald rustig, terwijl je dat in je slaapkamer wel zou moeten zijn. Verban je telefoon daarom naar een andere kamer.

Gebruik je je telefoon ook als wekker, en heb je geen zin om een wekker aan te schaffen? Leg je telefoon dan in ieder geval aan de andere kant van de kamer en zet hem ’s avonds op stil. Meteen een reden om ’s ochtends niet te blijven snoozen: je moet je bed uit om de wekker uit te zetten!

 

  • Zet notificaties uit

 

Pling! Als er een appje of een mailtje binnenkomt, dan is de verleiding groot om er meteen naar te kijken. Ook als er alleen maar een lichtje flikkert in de hoek van je telefoon, leidt dit al af. Gelukkig kun je deze meldingen uitzetten. Als je alleen al je groepsapps op stil zet, dan scheelt dat heel wat.

 

  • Aan het studeren? Smartphone weg!

 

Leren voor een moeilijke toets gaat niet echt samen met een apparaat dat steeds aandacht vraagt. Je kunt je telefoon op stil zetten en in een kastje of een tas stoppen. Als die maatregel niet voldoende is, dan kun je de smartphone ook inleveren bij een van je ouders of bij een huisgenoot, en afspraken maken over wanneer deze hem aan jou teruggeeft.

Ook bij het avondeten of tijdens een afspraak met vrienden kun je je telefoon het beste helemaal wegstoppen. Je andere vrienden vinden het echt niet erg als je later reageert.

 

  • Verwijder alle apps die je niet nodig hebt

 

Kijk eens goed naar alle apps die je op je telefoon hebt staan. Heb je die allemaal nodig? Facebook openen als je even niets te doen hebt, is heel verleidelijk, maar de tijdlijn is in 10 minuten echt niet dramatisch veranderd. De instastories zijn maar liefst 24 uur beschikbaar, dus die kun je ook de volgende dag bekijken. En als je graag een keer een spelletje wilt spelen, dan kun je dat ook altijd nog op de computer doen.

 

  • Installeer apps die je helpen om je smartphonegebruik te minderen

 

Wist je dat je een heel bos kunt verzamelen? Met de app Forest kun je bomen laten groeien in de tijd dat je niet aan je telefoon zit. Zit je er wel vroegtijdig aan? Dan gaat je boom dood.

Als je beter wilt weten hoeveel tijd je op je telefoon doorbrengt, dan kun je ook de App Usage Counter installeren. Grote kans dat dat in het begin even schrikken is …

Na een tijdje zul je echter merken dat je minder naar je telefoon grijpt als je even niets te doen hebt. Je telefoon kwijtraken is nooit leuk, maar in ieder geval krijg je geen paniekaanval meer als je hem een keer vergeten bent!

Deze gastblog is geschreven door StudentsPlus Nederland.

Direct aan de slag als bijlesgever bij jou in de buurt!