Hoe ga je om met stress als je een scriptie gaat schrijven?

Voor veel studenten blijkt het schrijven van een scriptie vaak toch gepaard te gaan met stress. Nou hoeft stress op zich niet negatief te zijn. Het kan er juist voor zorgen dat je juist door de ‘druk’ die je ervaart sneller meters maakt. In dit artikel geven we je een checklist met een aantal tips wat je kunt doen bij stress. In ieder geval betekenen eerder genoemde symptomen dat je juist niet moet blijven doorgaan, maar juist moet stoppen om vervolgens dingen anders te doen. 

1. Ken jezelf

In principe is er geen stereotype student die gevoeliger is voor stress. Wij merken echter dat studenten die de aanleg hebben tot perfectionisme juist vaker gevoelig zijn voor stress. Zij leggen de lat mega hoog en juist daardoor kampt deze groep vaker met leerproblemen zoals faalangst of uitstelgedrag. Stress is dan het gevolg. Je hebt dit gedurende je studie vast wel gemerkt, dat je een examen hebt gedaan waar je slechts een 6,5 voor hebt gehaald en dat je daar dan niet tevreden over was, want je had toch wel gerekend op minimaal een 8! Het schrijven van een scriptie is vaak afhankelijk van meerdere factoren. Zo helpt het hebben van een concreet en afgebakend onderwerp waar je veel informatie over kunt vinden bijvoorbeeld al om een goede start te maken met je scriptie. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk, ook al zal dit zeker een valkuil voor je zijn. 

2. Maak afspraken met je mentor van je opleiding

Als je gaat afstuderen krijg je een mentor of begeleider toegewezen vanuit je opleiding. Als je weet dat je perfectionistisch bent en de neiging hebt om zaken uit te gaan stellen, maak dit dan bespreekbaar. En maak ook concrete afspraken met je begeleider waarbij hij/zij je wel en niet kan helpen. Juist het bespreekbaar maken en het maken van concrete afspraken met jouw begeleider zorgt ervoor dat je jouw verwachtingen kunt uitspreken, maar dat je begeleider ook kan aangeven wat hij/zij wel en niet kan doen. Jij hebt dan nog de keuze om misschien een andere hulpbron in te schakelen zodat je niet vastloopt. Stel, je gaat een communicatieplan schrijven en je wilt aan de slag gaan met de customer journey, maar je merkt dat jouw begeleider vanuit je opleiding hier niets van weet en dat je ook bij jouw opdrachtgever weinig ondersteuning krijgt, dan kan dit zorgen dat je gefrustreerd raakt. Je wilt het goed doen maar het lukt je niet en je krijgt ook nog eens geen ondersteuning! Als je dit van te voren bespreekbaar maakt weet je al dat je begeleider je inhoudelijk niet kan helpen. 

3. Maak ook afspraken met jouw opdrachtgever

Hetzelfde geldt voor jouw opdrachtgever. Wees concreet wat je van hem/haar verwacht en wat je nodig hebt en vraag ook hulp. Dat is vaak ook een valkuil, omdat je denkt dat je het goed moet doen wil je vooral jouw zwakte niet tonen door hulp te vragen. Het vragen van hulp is echt geen zwakte, je hebt hulp nodig van je opdrachtgever, jij bent immers adviseur en zij hebben kennis van de markt en de organisatie. Sowieso is het handig om als je gaat beginnen met afstuderen jezelf goed voor te bereiden. 

4. Zorg voor een goede planning

Wellicht is dit een open deur maar juist het zorgen van een heldere planning voorkomt stress. Als je realistisch plant zorgt dit ervoor dat je hetgeen wat je moet doet beter kunt doseren en dat je vervolgens ook tijd over hebt om leuke dingen te doen en te gaan sporten. Stel dat je met jezelf hebt afgesproken dat je iedere dag om 8.30u begint en om 17.00u eindigt, dan geeft dat al meer structuur. Als je vervolgens afspreekt met jezelf dat je op maandag je enquête bouwt en je gaat daarna even lunchen met een vriendin en vervolgens ga je in de middag de enquête nog even testen zodat je dinsdag je enquête kunt uitzetten bij de doelgroep geeft dat ook rust. Concreet plannen met voldoende contactmomenten met de begeleider van je opleiding en je opdrachtgever zorgt ervoor dat je ook tijdig weet wanneer je wat moet doen.

5. Probeer het ook vooral leuk te maken

Hiermee willen we niet zeggen dat het schrijven van een scriptie altijd even leuk is! Maar je kunt het wel leuker voor jezelf maken door bijvoorbeeld in je planning ook rekening te houden met voldoende ontspanningsmomenten en jezelf te belonen met een lekkere lunch of een lekkere koffie. 

6. Kies een scriptiebegeleider waar je een klik mee hebt

Stel dat je toch merkt dat het gewoon niet lukt. Je krijgt weinig hulp van je opdrachtgever en je hebt gewoon geen klik met je mentor of begeleider vanuit jouw opleiding. Of deze heeft gewoon onvoldoende tijd om je inhoudelijk te kunnen begeleiden, ook dat komt soms voor. Blijf dan niet ploeteren, ga op zoek naar een scriptiebegeleider die je vervolgens wel kan helpen. Ons advies is om daarbij wel te gaan voor een scriptiebegeleider die je zowel inhoudelijk kan helpen (vanuit zijn/haar expertise) als op proces en structuur. Vaak is je onderwerp nog onvoldoende afgebakend en als je fundament niet klopt is de kans groot dat je daardoor ook vastloopt bij het vinden van literatuur, onderzoeksmethode en je hoofd- en deelvragen. 

7. Praat met vrienden of familie en zoek hulp als stress echt zorgt dat je stagneert

Als de periode van stress kort duurt hoeft dit echt geen probleem te zijn, maar als het wel langer duurt en ervoor zorgt dat je vastloopt, je motivatie kwijtraakt, onzeker wordt of je gebukt gaat onder gezondheidsklachten zoals moeheid, slaapproblemen en verminderde eetlust, dan wordt stress wel gevaarlijk. In dat geval adviseren wij altijd om hulp te zoeken. Praat in ieder geval met mensen die je vertrouwt in je omgeving (in plaats van jezelf af te zonderen) en maak tijdig een afspraak met je huisarts als je merkt dat het niet goed gaat.