Computer veiligheid

Jongeren laks omtrent digitale privacy Op Computer Security Day staat veiligheid rondom onze digitale apparaten in de schijnwerpers. Maar hoe is het eigenlijk met die veiligheid onder jongeren gesteld? SmartStudentDeals.nl vroeg het aan 450 jongeren onder de 25 en kwam erachter dat er nog wel wat werk aan de winkel is. De belangrijkste resultaten op een rij.

Hoe staat het met de privacy?

Online privacy is ook afgelopen jaar weer volop in het nieuws geweest. Privacy houdt ons dan ook bezig. Zo blijkt dat slechts 1 op de 5 achteloos is en zich er niet mee bezig wil houden. Meer dan drie kwart van de jongeren is er dus wel actief mee bezig door op te letten waar ze informatie achter laten.

Toch geldt dat lang niet voor iedereen en schijnen vooral vrouwen wat eigenwijzer te zijn. 1 op de 4 maakt zich zorgen over hun digitale privacy, maar passen het internetgedrag niet aan. En ook opvallend: 23% van de mannelijke jongeren zegt niets te verbergen te hebben, tegenover 17% van de dames.

Identiteitsdiefstal grootste vrees

Online privacy risico’s heb je in allerlei vormen. Vooral virussen, DDoS aanvallen en gehackte instanties hoor je veel. Toch blijkt identiteitsdiefstal het grootste risico. Bijna 60% van de jongeren geeft aan dit als grootste vrees te hebben. De angst voor het uitlekken van paswoorden en digitale virussen maken de top 3 compleet.

Leren we er dan ook niets van?

Alle berichtgeving over hackers boezemt dus minder angst in dan je zou denken. Terwijl je regelmatig in de media hoort hoe het qua privacy en digitale veiligheid mis kan gaan. Toch lijkt lang niet iedereen dit ter harte te nemen. Zo blijkt dat ruim de helft van de jongeren ondanks de slechte verhalen rondom gehackte webcams de camera niet heeft afgeschermd. Vooral mannen doen er weinig aan, ruim 60% doet er niets mee.

En over afschermen gesproken: hoe zit het eigenlijk met onze wachtwoorden? Uit het onderzoek blijkt dat 23% slechts 1 – 3 wachtwoorden gebruikt. Het merendeel van de jongeren, 41%, gebruikt er echter 3 – 5. Hierbij proberen we blijkbaar de wachtwoorden zoveel mogelijk gewoon te onthouden aangezien de helft ze nergens opslaat. En slaan we ze wel ergens op, dan is dat voornamelijk via een lijstje op de telefoon of laptop.

Meer weten over het (digitaal) gedrag van jongeren?

Tot zover de inkijk in het digitale gedrag van jongeren. Meer weten? Kijk dan op het studentenblog van SmartStudentDeals.nl en ontdek meer opvallende resultaten.