Hoe bereid je je optimaal voor op je tentamens

O jee, is het weer zover? Tijd voor tentamens maken, hard blokken en flink stressen. Elke periode opnieuw weet je dat er een tijd van tentamens maken komt. Maar elke keer weer schiet je bloeddruk omhoog en zit je flink in de stress om alles weer tot een goed einde te brengen. Dat is toch eigenlijk ook niks hè? Gelukkig kan het ook anders. Optimaal voorbereiden op je tentamens klinkt misschien saai, je zult merken dat het je uiteindelijk ontzettend veel brengt. Mooie cijfers en minder stress.

Wees productief

Je kunt wel meten hoeveel uur per dag je met je neus in het studiemateriaal zit, maar zegt dat ook iets over hoe goed je leert? Als je stiekem steeds op Instagram kijkt, even je mail bijwerkt en wat appjes verstuurt, zegt de tijd dat je boeken open liggen ook niet alles. Draait je computer met Windows? Volg dan een Windows 10 training om alle mogelijkheden uit de beschikbare productiviteitssoftware te halen. Gebruik je een Mac, kijk dan eens naar deze 4 onmisbare apps voor je Macbook ter bevordering van je productiviteit. Het helpt je om te focussen en je niet af te laten leiden op momenten dat je studie echt je aandacht nodig heeft.

Maak een planning

Nog zoiets wat ontzettend suf klinkt: een planning maken. Toch is dat wel degelijk effectief. Kijk hoeveel hoofdstukken je moet leren en hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt. Kijk dan in je agenda naar de dagen of dagdelen die vrij zijn voor studie. Zorg vervolgens dat in je planning elk hoofdstuk minstens twee of misschien wel drie keer aan bod komt. Eén keer om te lezen en met een marker door je boek te gaan en één keer om de belangrijke elementen in je hoofd te stampen. Bij de derde keer door de stof heen gaan kun je zien of alles is blijven hangen, de tijd die je daarvoor inruimt is dus beduidend korter.

Ga aan de slag met proefexamens

Soms denk je dat je de stof beheerst, tot iemand je er een vraag over stelt. Niet voor niets zitten ouders hun kinderen al te overhoren wanneer zij in de basisschoolleeftijd zitten. Niets zo effectief als in de praktijk testen of je de theorie onder de knie hebt. Inmiddels heb je geen ouders meer naast je zitten om te kunnen overhoren, maar proefexamens voldoen natuurlijk net zo goed. Maak er een aantal om te zien of je ook na een ingewikkeld verhaal de vraag nog kunt beantwoorden.

Alvast veel succes met je tentamens!