Hoe vind je een toekomstbestendige baan?

De arbeidsmarkt is tegenwoordig heel gezond. In vergelijking met een aantal jaren geleden is er weer veel vraag naar werknemers. Toch is er een ontwikkeling die je als student, maar zeker ook als werknemer in de gaten moet houden. En dat is de opkomst van robots,  artificiële intelligentie en slimme software. Als gevolg van deze zogenaamde robotisering zullen er binnen nu en 20 jaar heel veel beroepen gaan verdwijnen. Zelfs beroepen waar nu veel vraag naar is. Bij het kiezen van een studie, baan of het maken van een carrièreswitch is het dus zaak om ook te kijken naar de toekomstbestendigheid van een beroep.

Wat zijn op dit moment de beroepen die het grootste risico lopen?

Of een beroep bedreigd wordt door de robot hangt vooral af van de taken en werkzaamheden die bij een beroep horen. Steeds meer taken zullen door robots uitgevoerd kunnen worden. Denk aan zelfsturende voertuigen of apparaten die het gras maaien of als drone een pakketje bezorgen. Maar er komen ook steeds meer robots die taken van hoger opgeleide mensen gaan overnemen. Bijvoorbeeld op het gebied van administratie en controle waardoor er steeds minder accountants en belastingadviseurs nodig zijn. Dit blijkt ook uit onderstaande top 10 beroepen van beroepen die een zeer grote kans lopen te verdwijnen als gevolg van robotisering.

Top 10 van beroepen die gaan verdwijnen als gevolg van robotisering:

  1. Belastingadviseur (99%)
  2. Telemarketeer (99%)
  3. Chauffeur bestelwagen (98%)
  4. Makelaar (97%)
  5. Brugwachter (97%)
  6. Secretaresse (96%)
  7. Tuinman (95%)
  8. Magazijnmedewerker (95%)
  9. Accountant (94%)
  10. Slager (93%)

Bron: Jobpersonality.

Niet alle kansrijke beroepen zijn toekomstbestendig

Jobpersonality heeft ook onderzoek gedaan naar de toekomstbestendigheid van de meest gevraagde functies van dit moment. De zogenaamde kansberoepen. Hieruit blijk dat bij de helft van de meest gevraagde functies op dit moment het robotiseringspercentage 50% of meer bedraagt. Dat betekent dat bij deze kansberoepen een aanzienlijk deel en soms bijna alle  werkzaamheden binnen nu en 20 jaar zullen worden overgenomen door robots. Een goed voorbeeld hiervan is het beroep van vrachtwagenchauffeur. Op dit moment is er een groot tekort aan chauffeurs. Toch zal er uiteindelijk, als gevolg van robotisering, veel minder vraag zijn naar vrachtwagenchauffeurs. Dit geldt ook voor kansberoepen als lasser en callcentermedewerker. Dus niet alle kansberoepen zijn toekomstbestendig.

Toekomstbestendige beroepen

Maar er zijn ook genoeg kansberoepen die minder snel zullen verdwijnen als gevolg van robotisering. Het zijn vooral de creatieve beroepen en sociale beroepen die het minst van de robots te vrezen hebben. En binnen deze beroepen zal er vooral veel vraag blijven bestaan naar mensen in de zorg en het onderwijs. Maar ook leidinggevende en coördinerende beroepen als marketingmanager, CEO en salesmanager hebben weinig te vrezen van robotisering. Als software developer hoef je je uiteraard ook geen zorgen te maken. Tot slot heb je natuurlijk ook mensen nodig voor nieuwe beroepen die ontstaan als gevolg van robotisering. Zoals een drone piloot, een 3d printspecialist of robot operator.

Hoe kies je een toekomstbestendige baan?

Hoe kom je er nu achter of jouw beroep een groot risico loopt om deels of grotendeels te verdwijnen als gevolg van robotisering? Ga hiervoor naar de beroepenzoeker van Jobpersonality. Zoek daar een beroep op trefwoord of vind een beroep dat bij je past op basis van opleidingsniveau of persoonlijkheidskenmerken. Bij elk beroep is aangegeven hoe groot de kans op robotisering is en of het momenteel een veelgevraagd beroep is (op basis van het aantal vacatures). Hierdoor ben je beter in staat om te bepalen welke studie je moet kiezen en weet je beter of jouw beroep een groot risico loopt.